Ligos, susijusios su mityba
Valgant maistą, kuriame per daug riebalų (ypač prisotintų riebalų), cholesterino ir natrio, galima susirgti daugeliu ligų. Vien nuo maisto jūs nebūsite sveiki. Sveikata reikia rūpintis, be to , ji priklauso ir nuo paveldimumo ir aplinkos. Didžiausieji pasaulio atradimai šiandien išskiria keturias pagrindines faktorių grupes, lemiančias mūsų sveikatą : ekologija – mokestis už cilivizacijos geroves, tai mus supanti erdvė; stresai – nuolatinė įtampa, kuri išsekina ir „laužo“ organizmą; maistas – šiandien praktiškai nėra nė vienos tiktai natūralaus maisto produkto, – viskas yra prisotinta chemikalais ir rūgščiu lietumi; paveldimumas – 90 % vaikų gimsta susilpnėję, su polinkiais į įvairias ligas. Žmonės turi suprasti, kad jų ir jų šeimos narių sveikata priklauso nuo mitybos. Ligų, susijusių su mityba labai daug: tai nutukimas, diabetas, padidėjęs kraujo spaudimas, aterosklerozė, infarktas, vėžys, dantų ligos ir kt.
Mitybos įpročiai susiję su rizika susirgti vėžiu . Šią riziką galima sumažinti valgant tinkamą maistą . Reikia pasirinkti produktus, turinčius daug vitaminų, mineralų, antioksidantų, mažai riebalų, valgyti vaisių, daržovių, rupios duonos, kruopų, vengti padažų, riebios mėsos, riebių pieno produktų .
Blogai sukramtytas, ryjamas maistas apsunkina skrandį, mitybos rėžimo nesilaikymas sukelia pavojų susirgti skrandžio gastritu, dvylikapirštės žarnos opalige .
Nešvarių rankų liga yra žarnose esančios kirmėlės .
Vartojant netinkamai paruoštus arba sugedusius maisto produktus galimas apsinuodijimas .
Virškinimo sutrikimai, ligos jų prevencija :
1) dantų ligos, dantų kariesas – ėduonis.
2) skrandžio uždegimai, opa, gastritas
3) žarnyno ligos, apsinuodijimai maistu; su maistu gali patekti ūmių skrandžio ir žarnyno ligų sukėlėjai, kirmėlių kiaušinėliai, infekcinis hepatitas
4) apendicitas
5) kasos, kepenų uždegimai
6) akmenys – retai mokykliniame amžiuje pasitaikanti liga.
Prevencija :
1) ruošti maistą tik iš geros kokybės produktų
2) griežtai laikytis maisto ruošimo technologijos, naudotis sanitarinius, higieninius reikalavimus atitinkančiais indais bei visu inventoriumi. Virtuvėje, valgykloje turi būti švaru.
3) produktai gabenami specialioje uždaroje taroje, specialiu transportu
4) virtuvės indai turi būti iš nerūdijančio plieno, ketaus. Moksleivių valgyklose geriausia naudoti fajansinius indus.
5) atsiradus masinio skrandžio ir žarnyno ligų ar apsinuodijimo maistu simptomams, viduriavimams, kuo skubiausiai reikia pranešti gydytojui, kuris savo ruožtu turi pranešti higienos tarnybai. Higienos tarnyba turi imtis griežtų sanitarinių priemonių neleidžiančių epidemijai plisti.